Werkgroep Tweede Wereldoorlog Muntendam

voorkant boek "Muntendam tijdens de Tweede Wereldoorlog"2020, een gedenkwaardig jaar in de geschiedenis van Nederland. 75 jaar geleden kwam er een einde aan de 5 jaar durende bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. Op zaterdag 14 april 1945 kwam er ook in Muntendam een einde aan deze donkere periode. De Stichting Archief Muntendam vond dit jaar een juist moment om aandacht te schenken aan deze periode zoals deze in Muntendam heeft plaats gevonden. Besloten werd een boek uit te geven “Muntendam tijdens de Tweede Wereldoorlog”. Een werkgroep van 5 personen, Wubbo Daniëls, Geert Jan van der Veen, Jan Hut, Henk Kalk en Anneke Kruizinga is in oktober 2019 aan de slag gegaan om zoveel mogelijk gegevens en verhalen boven water te krijgen. Maar we kregen te maken met corona en coronamaatregelen zoals lockdowns waardoor archieven gesloten waren en was het moeilijk om met oudere Muntendammers te spreken in verband met de bezoekbeperkingen.

Voor de corona genadeloos toesloeg is het gelukt om in historisch archief Midden-Groningen vele documenten te kopiëren, via internet zoals het Nationaal Archief, het NIOD en Arolsen Archive veel informatie te vergaren. In april 2022 is het boek “Muntendam tijdens de Tweede Wereldoorlog” gepresenteerd.

Nu het boek is gepresenteerd betekent niet dat de werkgroep is opgeheven. Er valt nog veel te ontdekken over de Tweede Wereldoorlog in Muntendam.

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen stichtingarchiefmuntendam@gmail.com

Reacties zijn gesloten.