Stolpersteine in Muntendam

Gunther Demig legt stolperstenen in MuntendamOnder grote belangstelling werden op 5 locaties op 7 april 2014 in Muntendam 12 Stolpersteine geplaatst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 12 joodse Muntendammers weggevoerd naar de vernietigingskampen. Op 7 april 2014 heeft de Duitse kunstenaar Gunther Demnig op initiatief van Stichting Archief Muntendam voor 5 huizen in de Kerkstraat in Muntendam 12 struikelstenen gelegd. Stolperstein (Duits voor Struikelsteen) is een betonnen steentje met daarop een messing plaatje van 10×10 cm. In dit plaatje zijn naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden geprint van het slachtoffer. Boven de naam staat “Hier woonde”. De steentjes liggen in de straat gelijk met de andere stoeptegels of stenen maar door de kleur wordt de aandacht getrokken en zal men even stilstaan bij het steentje om het te lezen.

Jaarlijks worden de steentjes gepoetst voor de dodenherdenking door Stichting Archief Muntendam. Kinderen van de twee basisscholen leggen dan een witte roos bij de struikelstenen om de slachtoffers te herdenken.

Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is…

De struikelstenen zijn voor de (toenmalige )woningen gelegd

Kerkstraat 6 (B139) Elimelech Eliazer Broekema, zijn dochter Saartje Amalia en zoon Marcus Broekema

Kerkstraat 73 (B66) Broers en zussen Filippus, Izak, Rebekka en Roosje Valk

Kerkstraat 77 (B68) Jakob Schrijver

Kerkstraat 79 (B69) zussen Rebekka en Jetta Levitus

Kerkstraat 105 (B87) Efina Schrijver-Stoppelman en haar zoon Jacob Schrijver

Reacties zijn gesloten.