Slachtoffers WO2 Muntendam

De slachtoffers WO2 Muntendam, behalve de joodse slachtoffers in Muntendam, die zijn weggevoerd naar Westerbork en vandaar op transport zijn gezet, kent Muntendam ook zijn burgerslachtoffers. Jongens en mannen die onder andere naar de werkkampen in Duitsland zijn gestuurd, of die tijdens een beschieting zijn omgekomen. Hieronder vindt u een aantal van deze slachtoffers voor zover wij deze hebben kunnen vinden via diverse bronnen. Indien u meer informatie heeft over de slachtoffers zouden wij dat graag vernemen. Maar ook andere informatie/foto’s over de Tweede Wereldoorlog in Muntendam is welkom.

Hieronder een lijst van slachtoffers WO2 Muntendam:

Geert Dekker

Woonde in Muntendam, dwangarbeider. Geboren 4 januari 1911 in Anloo, ongehuwd. Overleden op 25 juli 1943 in Hamburg Wilhelmsburg (subkamp Neuengamme),
Begraven: Nederlands ereveld Lübeck te Lübeck-Vorwerk

Steven Grofsmid

De 17-jarige boomkwekersknecht Steven Grofsmid is omgekomen bij een treinbeschieting in Ulsda op 30 juni 1944. Bij deze treinbeschieting zijn 5 slachtoffers gevallen. Zoon van Aaldrik Grofsmid en Grietje Hoving.

Tonnis Hooijer

Geboren 26 maart 1910 te Muntendam, overleden te Osnabrück Stadtkreis Osnabrück op 13 mei 1944. Omgekomen bij een vliegtuigbombardement (241 doden) Doel van de bombardementen waren de rangeerterreinen in Osnabruck – Begraven: Nederlands Ereveld OsnaBrück/Niedersaschen Rij: E nr. 25

Eltje Hut

Geboren 27 augustus 1908 in Muntendam, overleden Steinfeld Landkreis Oldenburg. “woonde” Gemeintschafslager in Diepholz. Overleden te Holthausen om 17.00 uur
Begraven: Nederlands Ereveld te Hannover – vak:H nr. 54

Harm Kip

Geboren 23 april 1917 in Muntendam. Omgekomen op 15 mei 1945 Rotenburg (sub-kamp Neuengamme), Hannover. Harm is omgekomen bij een scheepsramp volgens rode kruiskaart CBG. Geen overlijdensakte aanwezig. Staat vermeld in de database van gevangenen in Neuengamme (bron: Nederlanders in Neuengamme; uitgeverij Aprilis 2005)
Begraven op het Nederlands Ereveld Loenen – vak D nr. 311

Gerrit Koops

geboren op 2-04-1901 te Veendam, woonachtig te Muntendam, metaalbewerker. Overleden op 12-03-1945 te Peres, Landkreis Borna. Gerrit is begraven op de oude gemeentelijke begraafplaats te Muntendam. Rij Z Nummer 9.

Zowel van het Kamp De Kippe als vanuit Alpenrose werden de gevangenen hoofdzakelijk tewerkgesteld bij de “Böhlener Werke” van de ASW, de Aktiëngesellschaft Sachsische Werke. Puinruimen na de bombardementen was hun hoofdtaak. Kamp “De Kippe, Lippendorp lag 24 km ten zuiden van Leipzig.

Etjo Nuijen

Geboren op 1 augustus 1922 in Muntendam, overleden op 10 april 1945 in Celle, Stadskreis Celle. Etjo is begraven op het Nederlands ereveld te Hannover – vak D – nr. 19

Arend Ruzius

Arend is geboren op 3 juni 1924 in Muntendam, overleden op 20 maart 1943 in Anklam. Houtbewerker – Arend is begraven op de oude gemeentelijke begraafplaats te Muntendam. (Rij X Nummer 11.)

Louwe Smilde

Louwe Smilde MuntendamLouwe is geboren op 23 augustus 1923 in Muntendam, overleden op 5 februari 1942 in Frankfurt am Main, arbeider. Louwe is begraven op het Ned. Ereveld te Frankfurt am Main – Vak A Rij 4 Nr 4.

Op 26 januari 1942 heeft Louwe Smilde samen met een andere gedetineerde een ontsnappingspoging ondernomen uit de gevangenis te Gutersloh in Duitsland. Bij deze uitbraak heeft hij een bewaker met een zware waterkruik neergeslagen waarop hij de bewusteloze wachtmeester in een cel heeft gesleept. In de cel heeft hij de wachtmeester nog eens met een kruik op het hoofd geslagen. Vier dagen later stond Louwe Smilde samen met de andere gedetineerde terecht. Ze zijn beiden ter dood veroordeeld wegens poging tot moord met voorbedachten rade en wegens muiterij. Het vonnis is op 5 februari 1942 voltrokken. De wachtmeester was zwaargewond maar verkeerde niet meer in levensgevaar.

Het is niet bekend wat de reden van zijn arrestatie was waardoor hij in de gevangenis te Gutersloh (Duitsland) is beland

Louwe Smilde was een zoon van Uipko Willem Smilde en Efina de Vries. Zijn zus Roelfina Smilde is  gearresteerd wegens het zingen van vaderlandse liederen.

Okko Venema

Okko is geboren op 12 augustus 1905 in Muntendam. Overleden op 21 maart 1945 Wittmundhaven, Landkreis Wittmund. Op 21 maart 1945 werd Wittmund getroffen door zware bombardementen.

Okko de Vries

Okko de Vries, geboren 6 februari 1912 te Leer, zoon van Jan Egbert de Vries en Trijntje Mulder. Is lange tijd als vermist opgegeven. Okko is gearresteerd vanwege belediging van een aan het Oost-front gesneuvelde SS-er, pleegzoon van een Muntendammer inwoner. Een nichtje van deze Muntendammer inwoner moest zich hiervoor in 1947 verantwoordden voor het Tribunaal in Veendam, omdat zij aanleiding (verraad) zou hebben gegeven tot de arrestatie van Okko de Vries. Zij werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In 1989 blijkt uit een brief van het Nederlandse Rode Kruis dat Okko op 13 maart 1945 te Bremen-Farge is overleden, een kopie van een publicatie in de Staatscourant van 14 december 1950 was bijgevoegd.

Okko de Vries is met één van de februari-transporten in 1945 van KL Sachsenhausen naar Bergen-Belsen afgevoerd. Eind februari of begin maart 1945 werd hij op transport gesteld naar buitencommando Bremen-Farge van het KL Neuengamme. In de registratie van de “Krankenbau” van Bremen-Farge staat de naam van Okko geregistreerd onder gevangennummer: 76911, met als overlijdensdatum: 13-03-1945.

Reacties zijn gesloten.