Efina Schrijver-Stoppelman

Kerkstraat 105 (B87)

Efina Schrijver-Stoppelman

Kerkstraat 105, Schrijver-stoppelman

Kerkstraat 105, de woning van de familie Schrijver-Stoppelman

Op 9 april 1943, om klokslag 6.00 uur in de vroege ochtend, staan er twee auto’s van garage Staal voor de deur van de
Kerkstraat B 87. Aanwezig waren de wachtmeester van de marechaussee Van Houten en Willem Schiphuis, onbezoldigd Rijksveldwachter.
De opdracht was dat Van Houten de weduwe Efina Schrijver-Stoppelman en de familie Broekema zou arresteren en Willem Schiphuis de woning van de weduwe Schrijver moest afsluiten en verzegelen om de sleutels vervolgens in te leveren bij burgemeester Pot.

Na enige minuten was Efina zover en stapte in de gereedstaande auto en reed men in de richting van de woning van de familie Broekema. Als de familie Broekema in de tweede auto zijn gestapt worden ze naar de trein in Zuidbroek gebracht met als einddoel kamp Vught. Concentratiekamp Herzogenbusch zoals Kamp Vught ook wel genoemd werd fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp voor 12.000 Joden en tevens als kamp waar politiek gevangenen, zwarthandelaren, zigeuners, verzetslieden, gijzelaars, homoseksuelen en Jehovah’s Getuigen werden vastgehouden.

Efina verblijft slechts 1 maand in kamp Vught en wordt op 8 mei 1943 doorgestuurd naar kamp Westerbork. Na een verblijf van slechts tien dagen in Westerbork gaat Efina op transport naar Sobibor waar zij na aankomst gelijk wordt doorgestuurd naar de gaskamers.

Efina, dochter van de bekende orkestleider Lazarus Stoppelman en Bloemke Guidema, trouwde in 1910 met de joodse slager Michiel Schrijver uit Muntendam. Uit dit huwelijk worden 2 jongens geboren, de bekende voetballer Jacob (1914) en Lazarus (1913) en een meisje, Jetta Rebecca (1911). Michiel is in 1924 overleden. Efina, haar 3 kinderen, schoonzoon en schoondochter en 3 kleinkinderen zijn allen omgebracht in de Duitse vernietigingskampen.

Afbeeldingen:
Joodse Raad Cartotheek (Arolsen Archives)
Individuele kaarten kamp Vught (Arolsen Archives)
Stolpersteen

 

Reacties zijn gesloten.