Gezamenlijk project Eems Delta College,Biblionet Groningen en Stichting Archief Muntendam,

Schuilkelder MuntendamMaandag 11 februari brachten 55 leerlingen van het Eems Delta College uit Siddeburen een bezoek aan de onderduikkelder van het joodse echtpaar Eckstein aan de Nieuweweg te Muntendam.

De bezichtiging vond plaats in het kader van een samenwerkingsproject tussen de Stichting Archief Muntendam, de voornoemde school uit Siddeburen en Biblionet Groningen. De Muntendamse Anneke Tiddens van Biblionet heeft in deze samenwerking een belangrijke rol gespeeld. Zij bracht de 3 partijen bij elkaar. De school wilde in het kader van 75 jaar bevrijding een project organiseren. Door bemiddeling van Anneke Tiddens werd dit de schuilkelder in Muntendam.

Het project werd gestart met het vertellen van het verhaal van de onderduikers door leden van de Stichting Archief Muntendam voor 55 leerlingen in de school in Siddeburen. Vol aandacht werd het verhaal over de schuilkelder aangehoord. Op 11 februari konden ze met eigen ogen aanschouwen wat het betekent om twee en een half jaar in een kleine ruimte te moeten verblijven.

Ook het verhaal over hun 4 helpers in die periode kwam hierbij naar voren. Tussen de bedrijven door liepen de leerlingen langs de “stolpersteine” de gedenkstenen die in de straat liggen voor de voormalige woningen van de twaalf omgebrachte Joodse inwoners van Muntendam.

De leerlingen hebben in opdracht van SAM en Biblionet een virtual realty filmpje gemaakt. Met de opgedane kennis van deze dag en het filmpje gaan de leerlingen in groepen aan dit project werken. Ze zullen diverse mensen gaan interviewen. Ook hebben ze de opdracht gekregen om uit te zoeken wat de specifieke geschiedenis is van de kelder in Muntendam.

De film is een uitkomst voor de Stichting Archief Muntendam. Mensen die om diverse redenen niet in de kelder kunnen of durven afdalen, kunnen met een speciale bril op, als het ware virtueel door de kelder lopen. Ze hoeven daarvoor de kelder niet in. Als het project is afgerond, zal de film ook zijn te bekijken in het E-lab van de bibliotheek in Hoogezand.

Aan media belangstelling voor dit gezamenlijk project was dan ook geen gebrek. Radio Noord maakte een rechtstreekse reportage, TV Noord maakte opnamen met de deelnemende partijen, welke in de avond op RTV Noord waren te zien. Menterwolde Info, en de Regiokrant waren ook aanwezig Een drukke maar welbestede dag, temeer daar de jeugd hier nauw bij betrokken is, want zij zijn het die het verhaal door moeten geven aan de volgende generaties.

Tot slot ook weer dank aan de firma B.M.N. voor hun prettige medewerking, want zonder hun geen opening van de kelder.

Reacties zijn gesloten.