Een gedenkwaardige dag voor de Stichting Archief Muntendam

Onder grote belangstelling werden op 5 locatiesĀ op 7 april 2014 in Muntendam 12 Stolpersteine geplaatst.

Na meer dan een jaar van voorbereiding door Jur Smedeman en Henk Kalk, werden op 7 april 2014 de 12 "stolpersteine/struikelstenen (herdenkingstenen)" voor onze in de oorlog omgebrachte joodse medeburgers voor hun toenmalig woonadres gelegd. Veel belangstelling en een zon overgoten middag maakte deze emotionele gebeurtenis tot een onvergetelijke.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947 Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (letterlijk "struikelstenen") herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasie'slachtoffers.

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich tegenwoordig door een bevriende kunstenaar ondersteunen. Incidenteel worden de stenen geplaatst door gemeentelijke stratenmakers. Dit is bijvoorbeeld in Eindhoven, waar het om een zeer groot aantal stenen gaat.

Het project Stolpersteine loopt sinds het jaar 1994. Tot november 2013 waren er al 44.000 Stolpersteine geplaatst.

Gunter Demnig legt de struikelstenen voor het huis aan de Kerkstraat 6, waar vader en zoon en dochter Broekema woonden
Violistes stolperstenen Muntendam
Violistes speelden Joodse muziek bij ieder huis waar een steen werd gelegd