familie Broekema Muntendam

Familie Broekema Muntendam, een joodse familie uit Muntendam omgebracht in de concentratiekampen

Herdenkingsstenen (Stolpersteine) geplaatst voor Elimelech Eleazer, zijn zoon Marcus en dochter Saartje Amalia Broekema in Muntendam.

De voormalige woning van de familie Broekema uit Muntendam,

Kerkstraat 6, woning familie Broekema

Elimelech Eleazer Broekema en zijn dochter Saartje Amalia en zijn zoon Marcus woonden in de Kerkstraat 6 in Muntendam. Zij worden in april 1943 door de bezetter uit hun woning opgehaald en naar kamp Westerbork gebracht. Van daaruit  gaan zij op transport naar Sobibor waar zij worden omgebracht.

Elimelech Eleazer Broekema, slager, geboren 19 februari 1868 in Muntendam. ‘Loars’, zoals Elimelech beter bekend staat, heeft daar een kleine slagerij zonder toonbank. Hij is gespecialiseerd in het slachten van koeien in opdracht van hun eigenaren. Hij levert het vlees met een grote korf voorop de fiets bij zijn klanten af. Loars wordt herinnerd als een trouwe sjoelbezoeker: met zijn familie legt hij lopend de weg af naar Veendam om daar de sabbatsplechtigheden bij te wonen.

De oorlog maakt een einde aan tijden van voorspoed. Eerst overlijdt zijn vrouw Hestella. Later mag Elimelech ook zijn beroep als slager niet meer uitoefenen. Met zijn twee kinderen wordt hij uiteindelijk in april 1943 bij zijn woning opgehaald. Via Kamp Vught en Westerbork moet Elimelech op transport naar Sobibor. In het vernietigingskamp wordt hij op 14 mei 1943 vermoord.

Saartje Amalia is geboren op 22 mei 1904 in Muntendam,  ongehuwde  dochter van Elimelech Eleazer Broekema en Hestella Henriette van der Laan. Saartje wordt samen met haar vader en broer Marcus opgepakt. Via kamp Vught en Westerbork gedeporteerd naar Sobibor waar zij op 30 april 1943 om het leven kwam. Haar broer Marcus, geboren op 28 april 1906 in Muntendam, is het jongste kind. Marcus staat in Muntendam beter bekend als ‘Max’. Marcus wordt samen met zijn vader op 14 mei 1943 vergast in Sobibor.

Artikel/pagina delen

Reacties zijn gesloten.