Stichting Archief Muntendam

Stichting Archief Muntendam

Muntendam bestond uit Borgercompagnie (gedeeltelijk), Tripscompagnie (gedeeltelijk), Luppenveen, Rottenveen, Duurkenakker, Biefkesstreek, Tusschenloegen, Tusschenklappen, Het Veen, de Polder, Het Rak, De Akkers. Straatnamen van oudsher zijn: Kerklaan (Kerkstraat), Bovenweg, ‘t Loeg, Middelweg (Middenweg), Oude Vallaat (Oude Verlaat).

De naam van het dorp Muntendam wordt voor het eerst genoemd omstreeks 1390 in officiële documenten. Muntendam is ontstaan op een uitloper van de Hondsrug, omgeven door de Dollard en moerassen en heidevelden, liggend op een zandkop. De Dollard liep tot diep in de provincie Groningen wat inhield dat Muntendam in de winter helemaal afgesloten werd van de omringende plaatsen zoals Zuidbroek, Meeden, Hoogezand-Sappemeer.

Het zwerven zat de Muntendammer in het bloed evenals het handelen, het waren kooplui. De mannen verhuurden zich vaak als los arbeider, waren venter of scheepsjagers. Veel Muntendammer venters trokken erop uit met hondekarren, kruiwagens of later op de fiets. Hun handel bestond uit textiel, lompen, oud roest en galanteriën. Later ook met groente, fruit zoals sinaasappelen en vis. De venters waren soms dagenlang van huis met hun handel. Muntendam stond ook bekend om zijn scheepsjagers, die met hun paarden schepen langs de kanalen trokken. Bekende scheepsjagers uit Muntendam waren Willem Kram, Tjapko Wolthof en Hendrik Scholtens.

 

 

Artikel/pagina delen

Reacties zijn gesloten.