stolpersteine-schrijver-stoppelman

Stolpersteine Schrijver-Stoppelman. Op maandag 7 april 2014 worden er stolpersteine geplaatst in Muntendam voor Effina Schrijver-Stoppelman en haar zoon Jacob Schrijver.

stolpersteine Schrijver-StoppelmanEfina Schrijver-Stoppelman

Kerkstraat 105, Muntendam

Geboren: 8 maart 1870, Oude Pekela

Vermoord: 21 mei 1943, Sobibor

De vader van Efina, Lazarus, staat in de omgeving van oost-Groningen bekend vanwege het Orkest Stoppelman. Met zijn 7 zonen treedt hij regelmatig op bij feesten en trouwerijen in de regio. ‘Fientje’, zoals Efina ook wordt genoemd, is daar ook regelmatig bij betrokken.

Fientje trouwt met Michael Schrijver uit Muntendam. Samen krijgen ze drie kinderen: Jacob, Jetta Rebekka en Lazarus jr. Na het overlijden van haar man blijft Fientje samen met haar zoon Jacob aan de Kerkstraat wonen. In september 1942 wordt Jacob uit huis gehaald. Niet lang daarna treft dat lot ook zijn moeder Efina. Zij komt via Westerbork terecht in vernietigingskamp Sobibor, waar zij op 21 mei 1943 wordt vergast.

schrijver-jacob-1914-1942

Jacob Schrijver

Kerkstraat 105, Muntendam

Geboren: 21 oktober 1914, Muntendam

Vermoord: 30 september 1942, Auschwitz

Jacob wordt op 21 oktober 1914 in Muntendam geboren. Hij is de zoon van Michiel Schrijver en Efina Stoppelman. Zijn ouders krijgen nog twee kinderen: Jetta Rebekka en Lazarus. Jacob kan moeilijk aan werk komen, maar besteedt zijn tijd nuttig als secretaris in het bestuur van voetbalvereniging Muntendam, de club waar hij ook speler is. In 1937 wordt hij met het derde team kampioen.

Van 1932 tot 1942 blijft Jacob trouw zijn taken als secretaris uitvoeren. Hij wordt zelfs afgevaardigde van de Bondsvergadering van de KNVB. Maar in 1942 moet hij opstappen vanwege de anti-Joodse regelgeving die vanaf begin dat jaar van kracht is. Joden mogen van de bezetter namelijk geen openbare functies meer uitoefenen.

In september wordt Jacob door de bezetter uit huis gehaald en naar Kamp Westerbork gebracht. Niet lang daarna, op 27 september 1942, moet Jacob op transport naar vernietigingskamp Auschwitz. Direct na aankomst wordt Jacob in de gaskamers vermoord. Hij is dan 27 jaar oud.

Reageren is niet mogelijk