Gedetineerden uit Muntendam

Een aantal Muntendammers werd regelmatig in de kraag gevat en soms veroordeeld tot een gevangenisstraf, van enkele dagen tot soms jaren. De meeste veroordelingen waren wegens openbare dronkenschap, landloperij/bedelarij, een vechtpartijtje of diefstal van bijvoorbeeld een paar aardappelen. Toen der tijd waren de straffen voor dergelijke overtredingen veel zwaarder. Wegens openbare dronkenschap verdwenen ze al voor een aantal maanden achter de tralies. Naarmate ze vaker werden opgepakt kon de straf oplopen. Maar soms liet men zich ook wel bewust weer arresteren, met name in de wintermaanden. Dan had men maar weer een dak boven het hoofd en iedere dag te eten. 

Van een aantal Muntendammers, die waren veroordeeld als landloper of bedelaar en naar Veenhuizen werden gestuurd, zijn er signalementkaarten met foto’s en beschrijvingen gemaakt bij hun aankomst in Veenhuizen. 

Het signalementenregister is een register waarin de Amsterdamse politie van 1880 tot 1917 bijhield welke gevangenen elders in het land waren vrijgelaten. Van de vrijgelaten gevangen werden een foto en gegevens opgenomen in het register ter ondersteuning van handhaving van orde en veiligheid. Ook hier vinden we een aantal Muntendammers met foto en beschrijving. 

Ook in het zogenaamde “Geheim register ontslagen gevangenen” vinden we drie Muntendammers met foto en beschrijving.  Voordat gevaarlijk geachte gevangenen uit de strafgevangenissen te Amsterdam, ‘s-Hertogenbosch, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, ‘s-Hertogenbosch, Rotterdam en Utrecht werden ontslagen, stelde het ministerie van Justitie signalementen op en liet de vrij te komen gedetineerden fotograferen. Dit zogeheten Geheim register van ontslagen gevangenen begint in 1882 en loopt door tot 1897.

Een veroordeelde voorouder is misschien niet zo fraai maar de veroordeelde werd wel zo goed mogelijk beschreven met hun uiterlijke kenmerken zoals kleur haar, kleur ogen, lengte, gelaatskleur (bv. gezonde kleur), wel of geen baard en bijzondere kenmerken zoals een tatoeage of lichamelijke handicaps. En dus soms met foto!

We hebben van 18 Muntendammers een foto + signalement gevonden via bovengenoemde websites. U kunt via de foto’s doorklikken naar de pagina van de persoon met meer informatie. 

Harm Ackermann, Muntendam

Harm Ackermann

Pieter Ackermann, Muntendam

Pieter Ackermann

Pieter Ackermann, Muntendam

Pieter Ackermann

Tonnis Hooijer, Muntendam

Tonnis Hooijer

Hendrik Kip, Muntendam

Hendrik Kip

 

 

 

 

 

 

Jan Kuiper

Jan Kuiper

Baltus Meijer, Muntendam

Baltus Meijer

Hendrik Moesker, Muntendam

Hendrik Moesker

Berend Pluim, Muntendam

Berend Pluim

 

 

 

 

 

Berend Pluim, Muntendam

Berend Pluim

Hendrik Pluim, Muntendam

Hendrik Pluim

Jan Seip, Muntendam

Jan Seip

Frederik Slor, Muntendam

Frederik Slor

Albert Slor, Muntendam

Albert Slor

 

 

 

 

 

Harm Slor, Muntendam

Harm Slor

Hendrik Slor, Muntendam

Hendrik Slor

Pieter Veendorp, Muntendam

Pieter Veendorp

 

 

 

 

 

 

Download:
Compleet overzicht registers Gedetineerden uit Muntendam tot circa 1915 (pdf)

Bronnen: 

Artikel/pagina delen

Reacties zijn gesloten.